Starosta Zatloukal

12.04.2016 13:59

To by mohlo být nové příjmení stávajícího starosty Medlánek.
Pokud někdo spravuje městskou část a nemalý rozpočet, očekáváme, že bude sám bezúhonný a jeho finanční poměry zcela transparentní. To se očividně neděje, jak ukazují následující informace:

V květnu 2011 se Michal Marek stává místostarostou MČ Medlánky. V té době je zaměstnán na plný úvazek u Nejvyššího soudu jako asistent soudkyně. Přesto nastupuje do funkce místostarosty jako uvolněný ze zaměstnání tzn. pobírá za svou funkci místostarosty plný plat. Došlo tak k souběhu výkonu práce pro dva zaměstnavatele a samozřejmě i dvou odměn v plné výši. Neinformoval zastupitelstvo o pokračování ve svém zaměstnání, které by mu poměr náhrad mohlo upravit a pouze o měsíc později si pozměnil formu úvazku na soudu na poloviční.

Ovšem zákoník práce od 1.1.2007 žádnou variantu částečného úvazku nezná. Buď si necháte zaměstnání (je jedno s jak velkým úvazkem), oznámíte tento fakt zastupitelům a ti vás zvolí do funkce neuvolněného (místo)starosty. Anebo po čas zvolení do funkce nevykonáváte žádnou závislou činnost a zastupitelé vás tak zvolí jako plně uvolněného.
Nutno podotknout, že dlouhodobě uvolněný je ten, jenž vedle výkonu své funkce neplní žádné povinnosti vyplývající z pracovního poměru. Rozdíl mezi uvolněnou a neuvolněnou funkcí je téměř 11 000 měsíčně a v případě mnohaletého počinu pana starosty Michala Marka předběžně vyčíslená výše škody z obecní kasy může činit téměř 628 000 Kč. Zastupitelé Ing. Krčmař a Ing. Fuka si v kauze vyžádali stanoviska Ministerstva vnitra i Inspektorátu práce, zda se nejedná o protiprávní jednání a z odpovědí lze vyvozovat, že patrně bohužel ano.

Když tento závažný fakt, včetně skutečnosti, že na jednání zastupitelstva v listopadu 2015 Michal Marek uváděl nepravdivé informace ohledně souběhu výkonu práce, chtěl Ing. Krčmař projednat na dubnovém jednání zastupitelstva, starosta kontroval návrhem represivně odvolat Ing. Krčmaře z předsednictví kontrolního výboru pod jakousi banální záminkou. Vracíme se tak kamsi do dávné minulosti, kdy se trestala snaha poukázat na neetické a protiprávní jednání, což je stav s nímž nemůže slušný člověk souhlasit ani ho v jakékoliv podobě tolerovat. Bude jistě zajímavé sledovat, jakou formu zodpovědnosti vyvodí pan starosta vzhledem k uvedeným faktům. Pouhá omluva za neznalost pravidel od člověka s titulem JUDr. určitě stačit nebude!

Opoziční zastupitelé:
Ing. Ludmila Podracká
Hana Pumprlová
Ing. Libor Fuka
Ing. Stanislav Krčmař
Mgr. Eva Baráková