Nové stavby v Medlánkách - věc veřejná!

26.05.2017 12:49

Velmi nás překvapil dubnový návrh usnesení zastupitelstva Medlánek navrženém Občany pro Medlánky (OPM) ohledně komplexu staveb vedle Sýpky, navrhující bez jakýchkoliv připomínek a informování obyvatel Medlánek poslat věc na magistrát. Přitom investor spolu s architektem žádali městskou část o vyjádření k tomuto projektu pro územní řízení a směnu pozemků.

Ověřovali jsme si tvrzení starosty, zda byly připomínky obyvatel bezprostředně sousedících se stavbami zapracovány. Zástupci SVJ okolních domů nám potvrdili, že tomu tak není a jejich připomínky zapracovány nebyly a to zejména nesouhlas s velkým podkrovním mezonetem zastiňujícím výhled.

Pozvali jsme proto obyvatele na zasedání zastupitelstva (ZMČ) Medlánek dne 12. 4. 2017. Účast veřejnosti byla hojná a je zřejmé, že zájem o podobu těchto staveb a prostranství okolo je značný. Namítali jsme, že není možno ignorovat připomínky obyvatel a iniciovali usnesení zastupitelstva, aby se investor Veselý a architekt Křivinka sešli se zástupci okolo bydlících obyvatel, byly zapracovány jejich připomínky a z celé schůzky byl vyhotoven ověřený zápis. Stejně tak jsme upozornili na nesrovnalosti staveb s územním a regulačním plánem Medlánek, kdy nám architekt v roce 2015 předložil hodnoty indexů zastavitelnosti (IZP), které jsou o 17% vyšší, než dovoluje regulační plán Medlánek a v roce 2017 nám pak předkládá spočtený stejný index, který již RP vyhovuje beze změny projektů staveb. Iniciovali jsme proto druhé usnesení, aby Odbor Územního Plánování a Rozvoje magistrátu města Brna tyto hodnoty zkontroloval a vyjádřil se, zda stavby jsou nebo nejsou v souladu s Regulačním Plánem Medlánek a platným Územním plánem města Brna. Tuto žádost vedení radnice za OPM odmítlo s vyjádřením, že jim již OUPR odpověděl zamítavě a máme to tedy zařídit my.

Následně proběhly rozhovory zastupitelů ing. Libor Fuky a Hany Pumprlové s náměstkem primátora panem M. Anderem. Naše prosba na požadavek přepočtu indexů, které následně pan náměstek inicioval na OUPRu, byla vyslyšena. Index podlažnosti hodnotil OUPR jako v pořádku, o IZP jsme se nedozvěděli nic. Na dubnové besedě k projektu se k tomuto výpočtu indexu architekt Křivinka omlouval, že ji v roce 2015 počítal podle špatné metodiky.

Našim dalším návrhem bylo, aby i další komise městské části měly možnost připomínkovat navržená veřejná prostranství. Tento náš poslední návrh byl nepochopitelně OPM odmítnut. Zbylé dva byly nakonec po složitém jednání a argumentování přijaty.

Schůzka obyvatel s investorem a architektem tak nakonec vedla k dohodě a kompromisu a podkrovní patro bylo se souhlasem investora odstraněno. Je to snad poprvé v historii Medlánek, kdy se podařilo v Medlánkách najít dohodu s investorem a architektem a upravit projekt. Náš postup se tak potvrdil jako správný. Je ve prospěch investora, architekta i obyvatel okolních nemovitostí dospět k dohodě dříve, než se potom přetlačovat a dohadovat v samotném územním a stavebním řízení.

původní projekt upravený projekt

Zbývá samozřejmě projednat řešení veřejných prostranství, umístění mobiliáře (košů, laviček, stojanů na kola), přemístění kontejnerů na tříděný odpad, návrh dopravního značení tak, aby byl omezen vjezd vozidel na zamýšlené malé náměstí, řešení parkování u domu se službami a obchody, výsadbu zelně, atd. I když toto bylo OPM odmítnuto, budeme o něj nadále usilovat. Je v zájmů všech, aby byly veřejné prostory kolem staveb zpracovány promyšleně a kvalitně, a ne potom za několik let dokončovat vybavenost na náklady MČ, jako v případě sídliště Nové Medlánky.

Zastupitelé za Zelené Medlánky
Ing. Libor Fuka
Hana Pumprlová
Ing. Ludmila Podracká