Medlánečtí sysli evropsky významnou lokalitou

16.08.2016 09:12

Letos v  květnu byla novelou nařízení vlády ČR č.318/2013 Sb. zapsána lokalita Letiště  Medlánky (někde se uvádí i název „Syslí rezervace“) s výskytem kriticky ohroženého sysla obecného do evropského seznamu významných lokalit (dále jen EVL). Do této doby byla tato lokalita jen jako  významný krajinný prvek (VKP ) dodatečně zařazený do  tzv. národního seznamu EVL . Tento seznam má v ČR v současné době evidovaných 1111 položek ,víceméně „místního významu“. V tomto seznamu se vyskytují vedle známých a populárních míst jako jsou Pouzdřanská step, Děvín včetně mnoha stavebně či jinak cenných zámků a kostelů i místa většině lidí zcela neznámá : např.Paví kopec, Zápověď u Karlína a stovky dalších. Z JM kraje je jich zde zapsáno 195, v bezprostředním okolí Brna je to např. Stránská skála, Hády, Moravský Kras,Údolí Svitavy, v Medlánkách Zámecký park , Hobrtenky a Netopýrky. Na vyhlášení VKP Sysli  Přírodní památkou (v  Medlánkách je to Přírodní park Baba a Medlánecká skalka) se zatím čeká, ale měla by to být jen formalita.

Výběr lokalit se provádí vždy podle platných směrnic EU  bez ohledu na vlastnické vztahy i současný způsob využívání. Zařazení do evropského seznamu významných lokalit znamená už ale „jinou ligu“ s  podstatně vyšším stupněm ochrany. V JM kraji jsou do evropského seznamu z celkového počtu 41 zapsány jen ty nejvýznamnější lokality jako Lednické rybníky, Pálava, Podyjí, Střední nádrž Nové Mlýny a další.

Pro Medlánky  kromě jejich vyšší propagace má tento zápis velký praktický dopad. Znamená de jure i de facto  velkou podporu pro zachování stávajícího  statusu sportovního letiště a jeho provozovatele Aeroklubu Medlánky a také aktuálně platnou stavební závoru pro další bytovou, potažmo sídlištní výstavbu. Což bylo a stále je  v zájmu nejen  Aeroklubu s přibližně stovkou členů, ale i v zájmu kvality bydlení více než 5 tisíc stávajících obyvatel naší MČ. 
Cesta k dosažení tohoto cíle nebyla ale vůbec jednoduchá a vyžadovala nepolevující úsilí i a trpělivost. Letiště Medlánky jsou jen jednou z  52  registrovaných lokalit výskytu sysla obecného.
Nejvíce syslů - 650 je monitorováno na vojenském letišti ve Vyškově, na sportovním letišti Medlánky je to  550 (znalci tvrdí že dokonce i víc) a na sportovnímu letišti Kyjov-Milotice  450 kusů. Další, početně už málo významné a spíše skomírající populace, se vyskytují ještě v několika kempech či golfových hřištích. Pro jejich trvalé přežití tyto  izolované a početně nevelké ostrůvky výskytu zdaleka nestačí. Úbytek syslí populace se v naší republice za posledních 60 let odhaduje na 90%. V poslední době se ale začínají nově zabydlovat na jihomoravských vinicích, které vinaři začali zatravňovat a vytvořili jim tak pro život vyhovující podmínky. Sysli se pak na ně pravděpodobně dostali ze sportovních  letišť v Břeclavi a Miroslavi. A třeba si i z Medláneckého  letiště najdou další vhodné podmínky pod blízkými Medláneckými  kopci na nově zatravněné (a péčí Medlánecké radnice také pravidelně vysekávané nevelké ploše)  po obou stranách  tzv. Žebětínské cesty.

Krátce z historie
MČ Brno-Medlánky podávala návrh na vyhlášení zvláště chráněného území – přírodní památky „Sysli“ v k. ú. Medlánky a k. ú. Komín již v roce 2010. Tehdejší žádost však byla Krajským úřadem JM kraje Odborem životního prostředí odmítnuta s tím, že se Česká republika přednostně soustředí na doplnění soustavy NATURA 2000, kam ovšem ještě v roce 2008 nebyla lokalita zařazena. Dle monitoringu AOPK ČR byla totiž syslí populace v té době ve fázi kritického úbytku. Aeroklub však systematickou péčí o lokalitu, především pravidelným sečením cca 18 ha z  chráněné plochy 25,4 ha  a udržováním optimální výšky travního porostu dokázal tento trend zvrátit . Za účelem zvýšené ochrany syslí populace (a tím i ochrany a zachování letiště- ale proč ne,příkladů kdy se ekonomické a jiné zájmy  se zájmy ochrany přírody navzájem doplňují není  nikdy dost) bylo několika členy Aeroklubu založeno v roce 2012 družstvo „Syslí rezervace Medlánky“. Také tímto způsobem byla podpořena dlouhodobá a z počátku se jako málo nadějně jevící iniciativa obou předchozích zastupitelstev.
Rozhodujícím podkladem pro opětovné a konečně úspěšné podání návrhu schváleného na mimořádném zasedání ZMĆ dne 21.7.2014  a podaného 29.10 2014  pak byly výsledky letního monitoringu 2014, každoročně prováděného Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR . Hned začátkem roku 2015 pak požádal OŽP  MMB všechny vlastníky dotčených pozemků (přibližně 50)  o stanovisko k návrhu na zařazení lokality "Letiště Medlánky" do národního seznamu evropsky významných lokalit. V tomto směru bylo velmi důležité kladné vyjádření Rady MČ Komín na jehož katastrálním území se nachází významná část pozemků a které bylo přijato 9.3.2015. V současné době je  Medlánecké sportovního letiště v územně plánovací dokumentaci města Brna vedeno jako nezastavitelná volná plocha se zvláštním režimem vyhrazeným pro leteckou dopravu a jako součást zelených klínů a krajinných komplexů vhodných pro rekreaci. Je to další příspěvek a důležitý krok v zachování výjimečného přírodního zázemí – a to nejen Medlánek.
Naše medlánecké sysly můžete při troše štěstí a trpělivosti nejlépe pozorovat z venkovních prostorů výletní restaurace U křivé vrtule. Nebo se aspoň podívat na jejich fotky na této stránce.

Za Zelené Medlánky
PhDr. Ladislav Žuja