Anketa - prodloužení tramvaje za park

30.09.2016 07:55

Velká tramvajová smyčka u „Zámeckého“ parku???
Máte možnost se vyjádřit v anketě u krajských voleb
7. - 8. 10. 2016

Studie prodloužení tramvaje č.12  za Medlánecký park, podle které má být změněn územní plán:

Takto velký zásah nevratně poškodí klidný a odpočinkový prostor medláneckého parku.
Je nutno pečlivě zvážit následující okolnosti:

  • Avizovaný záměr, tj. vytvoření komunikace pro bezpečný průchod (průjezd) Zámeckým parkem a další vyvolané akce (zpevňování cesty, osvětlení, kácení dřevin) za účelem zbudování přístupu k tramvajové smyčce, bude výrazným zásahem do VKP a památkově chráněné lokality Zámecký park, na jehož nedávnou obnovu byly čerpány dotace z OPŽP.

  • Důvodně se domníváme, že díky nutnosti dojít ke smyčce pěšky nemalou vzdálenost přes park, příp. ze zastávky Medlánky nebo ZŠ Hudcova, budou lidé dávat přednost pohodlnější a rychlejší dopravě autobusem č. 65, který projíždí Medlánkami a přímo navazuje na konečnou tram. č.12 u VUT FCHT na ulici Purkyňova.

  • Vybudování velkého dvojkolejného obratiště by dále zvýšilo hlučnost nejen v přilehlé zástavbě rodinných domů na Hudcové, kde je již nyní limitní hluk z dopravy, ale s velkou pravděpodobností i v části „ovocného“ sídliště.

  • Zároveň by prodloužení tramvaje až těsně k parku znehodnotilo plochy, které jsou dle ÚP určené k výstavbě rodinných - nikoli bytových domů.

  • Jednokolejná konečná je opakovaně odmítnuta DPMB a magistrátem města Brna a to nejen za Zámeckým parkem, ale i za Veterinárním ústavem – vždy tedy připadá v úvahu pouze smyčka. Anketní odpověď na jednokolejku za parkem je proto bezpředmětná.

  • Nelze pominout ani riziko zajíždění nežádoucích osob na konečnou a jejich přespávání v parku, atd.

Pokud nesouhlasíte se změnou klidného Zámeckého parku na rušnou průchozí trasu na dvojkolejnou smyčku za posledními stromy v parku, vyberte odpověď:
„ne, nesouhlasím s prodloužením tramvajové linky na pole za Zámecký park“

Informační leták k vyvěšení ke stažení zde.
Jsme pro prodloužení časů autobusu 65 za předpokladu zachování minibusů. O tuto věc jsme usilovali po volbách 2014, celou věc dlouhodobě blokuje OPM. Více zde.